top of page

XXIII. Uluslararası Rosa Luxemburg Konferansı

Berlin bu yıl 1996 yılından beri düzenli olarak Ocak ayının ikinci Cumartesi günü gerçekleştirilen Uluslararası Rosa Luxemburg Konferansı'nın 23'üncüsüne ev sahipliği yapacak.

 

Günlük sosyalist gazete Junge Welt'in örgütlediği etkinliğin amacı, uluslararası işçi sınıfı hareketinin gündemini esas alan sunumlara platform yaratmak. Bir bütün olarak sözü geçen konferansın bu hedefi ete kemiğe büründürüp büründüremediği tartışma konusu olsa da, uluslararası sol hareketin tartışma platformu olarak işlevsel olduğunun altı çizilmelidir.

 

XXIII. Uluslararası Rosa Luxemburg Konferansı'nın bu yılki gündemi, Afrika kıtasındaki toplumsal direniş hareketleri. Asırlar boyu sömürgeciliğin ve emperyalizmin iliğine kadar sömürüp, yağmaladığı kara yazgılı bu kıta, konferansın dosya konusunu teşkil ediyor.

 

Bundan dolayı konferansın ana belgisi: ''Amandla! Awethu!'', yani ''iktidarı talep edin'' olarak belirlendi.

 

Kamerunlu siyaset bilimcisi Achille Mbembe'nin, ''Dünyanın Afrikalılaştırılması. İnsanlar gerçekten eşitler mi?'' başlıklı sunumu ile başlayacak etkinliğin diğer katılımcıları arasında Fildişi Sahili'nin eski Sosyal İşler Bakanı Clotilde Ohouochi, ''Emperyalizmin Afrika'ya müdahalesi üzerine'' konuşacak.

 

Clotilde Ohouochi, özellikle Fransız emperyalizminin Afrika'da yarattığı muazzam tahribata odaklanacak.

 

Şanghay Üniversitesi'nden akademisyen Ding Xiaoqin, ''Çin'in Afrika'daki rolü ile emperyalist büyük güçler arasındaki fark'' üzerine çok tartışma götürecek bir sunum yapacak. Keza, Çin'in Afrika siyaseti her ne kadar geleneksel emperyalist stratejilerden ayrı gibi görünse de, emek sömürüsü ve piyasa kuralları üzerine şekillenen startejinin yeterince açık olarak görünürlük kazandığı da biliniyor.

 

Kübalı gazeteci Enrique Ubieta, Afrika kıtasının samimi dostu olarak Küba'nın bölgede yaptığı faaliyetleri anlatacak.

 

Alman gazeteci ve yazar Jörg Kronauer, Alman emperyalizminin 1871'den 2017'ye kadar Afrika’ya dönük stratejilerini ana başlıklarıyla ele alacak.

 

Yazılama Yayınevi tarafından Türkçeye kazandırılan ''Yeni Alman Dünya Politikası. Her Zaman Tetikte'' kitabının da yazarı olan Jörg Kronauer, sığınmacı meselesinde köke inmek gerektiğini; bu kökün de emperyalist saldırganlık olduğunu belirten bir sunum yapacak.

 

Nijeryalı şair, çevreci ve 2010 Alternatif Nobel Ödülü sahibi Nnimmo Bassey, uluslararası sermayenin ucuz işgücü ve ucuz hammadde için Afrika’yı yağmalayarak doğayı tahrip etmesi üzerine odaklanacak.

 

Amerikalı tutsak gazeteci Mumia Abu-Camal, tutsak olduğu için konferansa video konferans yöntemiyle katılacak. Abu-Cemal'in ''Yeni yüzyılda siyah direniş'' başlıklı sunumunun ilgi odağı olacağını şimdiden belirtmekte yarar var.

 

***

 

Her yıl yaklaşık iki bin insanın katıldığı etkinlikte, İngilizce ve İspanyolca simultane çeviriler de mümkün.

 

Otuzdan fazla örgüt, kurum, yayınevi ve derginin yer alacağı etkinlikte, Türkiye Komünist Partisi Almanya Örgütü de on yıldır olduğu gibi bu yıl da stand açıp, parti yayınlarını tanıtacak.

bottom of page